Első találkozás a nőgyógyásszal

Egy tinédzser életében is vannak mérföldkövek, ilyen például az első találkozás a nőgyógyásszal, hiszen itt már felmerülhetnek olyan kérdések és témák, amelyekre jobb, ha egy szakember válaszol. De honnan is tudja egy édesanya, hogy eljött lánya első nőgyógyásznál tett látogatásának ideje? Az Amerikai Szülész Nőgyógyász Szövetség erre vonatkozó ajánlásait gyűjtöttük össze: 

1. Amikor a lánya betöltötte 16. életévét 

Az ajánlás szerint a lányoknak 16 éves koruk magasságában célszerű megismerkedni a nőgyógyásszal. Szándékosan nem a ‘vizsgálat’ szót használjuk, hiszen jobbára az első találkozás egy konzultációt takar, amikor minden felmerült kérdésre választ kaphat a tinédzser. 21 éves korig a legtöbb esetben nem csinálnak méhnyakrák szűrést, kismedencei vizsgálatot és mell vizsgálatot sem. 

2. Ha lányának nőgyógyászati panasza merül fel

Előfordulhat már tizenéves korban is, hogy olyan problémák merülnek fel, mint a rendszertelen ciklus, petefészek ciszta, fájdalmas menstruáció vagy éppen erős vérzés. Ilyen esetekben fontos, hogy szakemberhez forduljon, aki megnyugtató válaszokat és megfelelő terápiát tud ajánlani. Az is elképzelhető, hogy a tampon felhelyezése jelent nehézséget, ez tipikusan olyan helyzet, ami a nőgyógyászra tartozik.

3. Ha tinédzser lánya számára komfortosabb egy specialistával megbeszélni a kérdéseit

Rengeteg esetben tapasztaljuk, hogy a legjobb anya-lánya viszonyban is előfordul, hogy a lány szakorvossal beszélne meg bizonyos kérdéseket – és ez nem a nevelés kudarca, éppen ellenkezőleg! Arról nem is beszélve, hogy legalább annyi édesanya számára jelent gondot a szexualitásról beszélni, mint a lányoknak. Szakértelméből, rálátásából és tapasztalatából adódóan egy nőgyógyász hivatott olyan témákban szakmailag megnyilatkozni, mint a terhesség megelőzése, a szexuális úton terjedő betegségek szűrése vagy a fájdalmas közösülés. A mai világban ez a legjobb megoldás, hiszen gyermekünk nem legjobb barátjához, az internetes keresőhöz, vagy szintén csekély tudással rendelkező barátnőkhöz fordul kérdéseivel. 

4. Ha tudja vagy gyanítja, hogy tinédzser lánya szexuálisan aktív

Egy szexuálisan aktív tini a nőgyógyásznál semleges, ítélkezéstől mentes harmadik félnek mondhatja és őszintén aggodalmait, kétségeit és kaphat megfelelő felvilágosítást a biztonságos szexről, a nem kívánt terhesség megelőzéséről és a szexuális úton terjedő betegségek elkerüléséről.

5. Keressen olyan nőgyógyászt, aki tinikre specializálódott

Sok édesanya saját nőgyógyászához viszi a lányát, de ilyen fiatal korban még mindenképpen tanácsos olyan szakemberhez fordulni, akinek van múltja és tapasztalata a tinédzserek kezelésével kapcsolatban.

Hogyan válasszon nőgyógyászt tinédzser lányának? 

Amikor lánya életében eljött az idő és érdemes nőgyógyászhoz fordulnia, mindenképpen vonja be őt is a döntésbe. Kérdezze meg tőle, hogy férfi vagy női nőgyógyászt szeretne? Idősebbet vagy fiatalabbat? Olyat keressenek, aki ismerős már a család számára, vagy teljesen ismeretlent? 

Aztán jöhet a konkrét orvos választás, amely során az alábbi szempontokat érdemes figyelembe venni:

  • Mennyire tapasztalt fiatalok, tinédzserek terén? 
  • Minden látogatás alkalmával a választott orvos fog konzultálni, fogja vizsgálni a lányát, vagy más kollégákhoz is kerülhet? 
  • Ki lesz még a vizsgálószobában? 
  • Beszélje meg a lányával, mit szeretne: egyedül menne be az orvoshoz, vagy szeretné, ha vele tartana? Esetleg önállóan beszélne a nőgyógyásszal, Ön pedig csak a vizsgálat alkalmával csatlakozz hozzájuk? Legyen ez az ő döntése és biztosítsa arról, hogy menet közben is bármikor megváltoztathatja a véleményét.
Categories: Tudnivalók