10 dolog, amit tudnod kell, mielőtt nőgyógyászhoz mennél 

Mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor elkezdik érdekelni a “hüvelyi kérdések”. Ha igazán őszinte, megbízható és megértő “beszélgetőtársat” szeretnél, akkor válassz olyan nőgyógyászt, aki kiskorúakra specializálódott. Ő lesz az, aki a kényelmetlennek tűnő kényszerbeszélgetésből kedélyes társalgást “varázsol”. De hogy teljesen felkészülten menj első időpontodra a nőgyógyászhoz, összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat: 

1. Nem kell különösebb okot találnod ahhoz, hogy időpontot kérj

Azért ajánlott 13-15 éves kor között nőgyógyászt választani, mert fontos, hogy kiépüljön köztetek egy bizalmi szál. A kölcsönös bizalom esetén tudtok igazán őszintén beszélni a a szexuális úton terjedő betegségekről és azok megelőzéséről, illetve bármilyen felmerülő problémáról. Ideális esetben a nőgyógyászoddal olyan nyílt kapcsolatot alakíthatsz ki, ahol olyan kérdéseket is bátran felteszel majd, amelyeket máshol, másnak fel sem mernél tenni. 

2. Ideges vagy? Ez normális, de szükségtelen

Ha orvoshoz megyünk, általában idegesek, feszültek vagyunk, különösen, ha olyan személyes dolgok kerülnek szóba, mint a reprodukciós egészség. Képesek vagyunk a végtelenségig nyomasztani magunkat. Pedig, ha vizsgálatra kerül sor, ott lesz mellettünk a “gardedám”, aki az orvosnak asszisztál. Még akkor is nővér van jelen a vizsgálatnál, ha az orvos történetesen nő. A medencevizsgálatnál a páciensek nyomást érezhetnek, de nem szabadna fájdalmat érezniük. És még valami: nem vagy a nőgyógyászhoz kötve: ha kényelmetlenné válik a nála tett látogatás, kérheted, hogy fejezzétek be a konzultációs/vizsgálatot. Az a fontos, hogy olyan nőgyógyászod legyen, akinél biztonságban érzed magad!

3. Nem kell szőrtelenítened a vizsgálat előtt

Vannak olyan nők, akiknek a heti vagy havi szépség tervében ugyanúgy szerepel a nemi szerv szőrtelenítése, mint a manikűr-pedikűr. Egy nőgyógyászati vizsgálat előtt azonban nem kell szőrtelenítened. Hogy ki mit részesít előnyben, egyéni döntés kérdése. A vizsgálat szempontjából a tisztaságnak van jelentősége, ezért nem csak zuhanyozni ajánlatos vizsgálat előtt néhány órával, használj higiéniai nedves kendőt is.

4. Vihetsz is magaddal valakit, de megkérheted, hogy várjon meg kint – egyedül tőled függ

Van, akinek segítséget jelent, ha egy barát vagy családtag ott van mellette a látogatás alkalmával. Az orvos csak akkor küldheti ki a hozzátartozókat, ha kéred, különben a kísérők jelenlétében is arra kell törekednie, hogy maximális kényelemben és biztonságban érezd magad. 

5. Légy teljesen őszinte

Ha teljesen őszinte vagy az egészségedet, szexuális szokásaidat, félelmeidet, aggodalmaidat illetően, az a nőgyógyásznak is segítséget jelent. Akkor lehet igazán hatékony az ellátásod, hogy egyértelműen és világosan tudtok kommunikálni bármiről. És tényleg bármiről beszélhetsz, nem kell tartanod semmitől, a törvények védenek mindent, amit elhangzik köztetek.

6. Ha megjött a menstruációd, érdemes új időpontot kérni

Ha menstruáció alatt vesz kenetet az orvos, az eredmény pontatlanságának elég magas lesz a kockázata. A hormonháztartás is teljesen felbolydul, így a hüvelyi vizsgálatot sem érdemes a “piros betűs napok” alatt elvégezni. Inkább kérj egy új időpontot, ha van orvos, aki ezt megérti, az a nőgyógyászod less.  

7. Ha vizeletvizsgálatod lesz, mindenképpen igyál sok vizet előtte

Parancsszóra pisilni meglehetősen nehéz, ezért ha tudod, hogy a nőgyógyászod vizelettesztet is fog végezni, kortyolj gyakran vizet, hogy minél hamarabb teljen a húgyhólyagod és amikor elérkezik az idő, kellő mennyiségű vizeletet fogsz produkálni. Egy gyorsteszttel kimutatható, ha valamilyen baktérium van a vizeletben, esetleg a cukorszint magasabb. 

8. Nem lesz szükséged vérvételre

Amennyiben rutin nőgyógyászati vizsgálatra érkezel, a vérvétel veszélye nem fenyeget. Akkor viszont, ha például a ciklusod vált rendszertelenné vagy a szexuális úton terjedő betegségeket szűrne az orvosod, akkor valószínűleg vért is venni fognak tőled. 

9. Ha még nem vagy 18 éves, akkor kismedence vizsgálatra nem kell számítanod

18 éves kor alatt rákszűrést és medence vizsgálatot nem végez a nőgyógyász, kivéve akkor, ha más szakorvos valamilyen speciális probléma gyanúja miatt ennek elvégzését nem kéri

10. Szedhetsz fogamzásgátlót akkor is, ha még szűz vagy

Ahhoz, hogy fogamzásgátlót kezdj el szedni, nem szükséges vaginán keresztül megvizsgálnia a nőgyógyásznak, elég egy hasi kismedencei vizsgálat is. Ezt követően az orvos határozza meg és írje elő, hogy mikor és milyen fogamzásgátlót kezdhetsz el szedni. 

Milyen kérdésekre számíts az első találkozás alkalmával?

Természetesen csak a standard kérdésekről tudunk listát készíteni, minden konzultációt a páciens tesz egyedivé.

  • Mikor volt az utolsó menstruációd?
  • Volt-e már részed szexuális élményben (hüvelyi, orális vagy anális együttlétet illetően) Ha igen, akkor védekeztetek-e valamilyen módon a terhesség és szexuális úton terjedő betegségek ellen? 
  • Van-e bármilyen problémád a menstruációval, akár fájdalom, akár erős vérzés? 
  • Jelentkezik-e szokatlan hüvelyi folyás, viszketés, seb vagy kellemetlen érzés a hüvelyi területen?
  • Fennállhat-e terhesség? 

Légy teljesen őszinte, még akkor is, ha valamit cikinek érzel, az orvosnak ugyanis nem tudsz újat mondani, ő már szinte minden esettel találkozott, és bizalmasan fogja, mert bizalmasan is kell kezelnie minden információt. 


Mi történik egy fizikai vizsgálat során?

Vizsgálat előtt meséljen a gyermekének arról, mit várhat a vizsgálattól, Ön mit szokott érezni, mi történik Önnel. 

Hüvelyen kívüli vizsgálat:

Deréktól lefelé kell levetkőzni, majd a vizsgálóasztalra ülni félig fekvő helyzetbe. A térdeket behajlítva a lábfejeket a kengyelbe kell helyezni, ebben a testhelyzetben ellenőrzi az orvos a külső genitáliát, így bizonyosodhat meg arról, hogy nincsen seb, duzzanat vagy bármilyen egyéb elváltozás a külső nemi szervekkel. 

Hüvelyi vizsgálat:

Amennyiben a kismedence vizsgálatára van szükség, akkor az orvos az egyik kezét a páciens alhasára helyezi, a másik kéz két ujjával pedig a vaginán keresztül kitapogatja a petefészkek és a méh méretét és elhelyezkedését. A méhfal és méhnyak vizsgálatához egy eszközt, ún. kacsát használ, így tudja elvégezni a méhnyakrák szűrést és a szexuális úton terjedő betegségek szűrését.  Előzetesen mondja el a lányának, hogy nyomást fog érezni, de ideális esetben fájdalmat nem, illetve érdemes azt is tudni, hogy a kellemetlen érzést úgy csökkentheti, ha lassú, mély lélegzeteket vesz és megpróbálja lazítani a hasi és hüvelyi izmokat.

Kenetvétel: 

Az orvos a hüvelyi vizsgálat részeként vesz kenetet. 18 éves kortól ajánlott a vizsgálatot elvégezni, amelyet a nőgyógyász egy kis ecset vagy spatula segítségével végez el. Az orvos a méhnyakról vesz sejtmintát, amelyet laboratóriumban fognak vizsgálni és megállapítják, hogy van-e a méhnyakon kóros elváltozás. Ha az eredmény negatív, érdemes beadatni a HPV elleni védőoltást, amely védelmet biztosít a HPV okozta rákos megbetegedések elkerülésében, így a méhnyakrák is elkerülhető általa. 

Mi az az STD szűrés?

A szexuális úton terjedő betegségek szűrését a nőgyógyász azoknál a fiatal nőknél végzi el, akik már élnek szexuális életet. A vizsgálat során az orvos mintát vesz a hüvely faláról egy fültisztító pálcikához hasonló eszközzel, majd laboratóriumba küldik, ahol azt vizsgálják, hogy a mintából kimutatható-e olyan betegség, mint pl. a gonorrhea vagy chlamydia. 

Categories: Tudnivalók