Kedves Látogató!

Köszöntöm weboldalamon! Úgy éreztem, hogy bemutatkozás gyanánt nem csupán a szakmai önéletrajzomat teszem közzé, hanem összefoglalom, mit is jelent számomra a szakma és mit vallok nőgyógyászként, aki felnőttek és várandósok orvoslása mellett többek között tinédzserek vizsgálatára is specializálódott.

A rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel nemcsak javallott, hanem szinte kötelező is minden nő számára. Az évenként megismételt, egyszerű, gyors és fájdalommentes vizsgálatok során megbizonyosodhat arról, hogy szervezete nem küzd olyan kórral, amely külön kezelést, orvosi beavatkozást igényelne.

A gyors és fájdalommentes vizsgálat lehet garanciája annak hogy javuljon az az ijesztő statisztika, amely szerint Magyarországon minden nap meghal egy ember méhnyakrákban. Tegyen az egészségéért és keresse fel nőgyógyászát az éves rákszűrés érdekében is.

Méhnyakrákot leggyakrabban egy vírus a humán papilloma okozza, a betegség több fázisát is tetten lehet érni és a legfontosabb eszköz, ami a kezében van az, hogy a saját sorsát irányítva részt vesz az évenkénti szűrővizsgálatokon, így megőrizve az egészségét és megelőzve a rákos megbetegedés ezen formáját. A HPV ma már népbetegség! Tegyen azért, hogy megakadályozza a rák kialakulását, vegyen részt rendszeresen szűrővizsgálatokon, keresse fel időben nőgyógyászunkat!

A gyermekek, kamasz , fiatal lányok első nőgyógyászati vizsgálata komoly felelősséget jelent a szülő és az vizsgálatot végző orvos számára is, hiszen ez az élmény talán egy életre meghatározza azt, hogy a fiatal nővé váló gyermek mennyire fogja tudatosan óvni egészségét, részt venni az évenkénti szűrővizsgálatokon vagy felkeresni azt a szakembert, aki egy adott betegségben, problémában a segítségére lehet. 

Az első vizsgálatok nemcsak a későbbi orvoslátogatásra, hanem akár a személyiség fejlődésre is hatással lehetnek, de az első szexuális élmények szempontjából is rendkívül lényeges, hogy egy hozzáértő szakember segítse a fiatal felnőttet abban, hogy egészsége megőrzése érdekében, a kockázatmentes megoldásokat felelősségteljesen tudja kiválasztani.

Ezért is tartjuk kiemelkedően fontosnak, hogy a hozzánk forduló kamaszokat, fiatal lányokat, olyan empatikus és gondoskodó közeg fogadja, amely átsegíti őket az első, számukra gyakran ijesztőnek tűnő találkozás alkalmával. Időt kell szánni a megismerkedésre, arra hogy a gyermek, a fiatal kamasz vagy a szülő is felteheti kérdéseit, ahogy arra is időt kell szánni, hogy kialakuljon egy olyan bizalmi kapcsolat, amelyben a fiatal páciens megérti: mi miért történik, mi az, amit érezni fog és miért fontos ez számára, valamint az őt kezelő orvos számára.

Nem lehet a folyamatot siettetni! Épp ezért, az első találkozás alkalmával, az első konzultáció időtartama jóval hosszabb a megszokottnál, hiszen minden kérdésre választ kell adnia a szakembernek. Ki kell alakítani egy olyan kapcsolatot, amelyben a fiatal páciens valóban fel meri tenni a kérdéseid, sőt, néha még azok megfogalmazásában is a segítségére kell sietni. Mi tudjuk, hogy ezek az első alkalmak – talán egy életen keresztül – meghatározzák majd, hogyan viszonyul a páciens az orvoshoz, hogy a valóban fontos kérdéseket fel meri majd tenni, azokat meg tudja fogalmazni, a betegséggel való küzdelemben stratégiákat tud majd kialakítani. Az első alkalom nem csak a jelent, hanem a jövőt is meghatározza, ezért kiemelten fontos ez a pillanat, így ebben is segítséget nyújtunk a fiataloknak és a szülőknek egyaránt.

Ezt a hitvallásunkat igazolja, hogy sok, egykor fiatal páciensünk, ma már anyukaként fordul hozzánk, ha gyermekével valamilyen probléma adódik. Erre a feladatra felelősséggel kell tekintenünk!

Dr. Kósa Zsolt
Szülész-nőgyógyász specialista